Als een jongere tussen de 5 en 18 jaar niet op school is zonder een geldige reden heet dit ongeoorloofd verzuim.
Er zijn verschillende soorten verzuim. De ouders / verzorgers lopen in alle gevallen gevaar om een proces-verbaal te krijgen. Soms sturen we de leerling naar bureau Halt. Bij een proces-verbaal beslist het Openbaar Ministerie over de zaak.
Als een leerling niet staat ingeschreven op een school en geen vrijstelling (afgesproken dat hij/zij niet naar school hoeft) heeft, heet dit absoluut verzuim.
Een leerplichtambtenaar komt in deze situatie direct in actie om te bekijken wat er aan de hand is en bespreekt de mogelijkheden met de ouders/verzorgers en eventueel de jongere.
Als een jongere staat ingeschreven op een school en niet naar school komt, heet dit relatief verzuim. Er zijn 2 soorten:
Geoorloofd verzuim: de jongere is niet op school, maar heeft hiervoor een geldige reden. Denk hierbij aan verlof. Bij zorgwekkend ziekteverzuim schakelt de school de schoolarts in.
Ongeoorloofd verzuim: de jongere is zonder geldige reden niet op school. Een school is verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden bij Leerlingzaken, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Leerlingzaken gaat met de jongere en eventueel ouders/verzorgers in gesprek om het verzuim te bespreken.
Als er geen toestemming is verleend door de schooldirecteur of leerplichtambtenaar en de jongere neemt toch verlof, dan is er sprake van luxe verzuim.
Een school is verplicht om luxe verzuim te melden bij Leerlingzaken, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).